ARCHITECTUUR BIENNALE . VENETIE . WEDSTRIJD . 2015
10 november 2013

BACK---biennale-01

 

 

BACK---biennale-02

 

Joy of making

Het ambachtelijke draagt een onmiskenbaar licht in zich, wat moeilijk te benoemen valt; een bijna mystieke schoonheid, die doet mijmeren.

Het ambachtelijk werpt zonder schroom een aura , niet alleen over zichzelf, maar over de plek die ze bepaalt.

Het ambachtelijke toont sporen van zijn maker, geenszins zoals de sporen van de kunstenaar met duidelijke tekenen van een Zelf al dan niet in relatie tot de maatschappij. Ambachtelijke sporen getuigen van een verweven verbondenheid tussen maker, materiaal en leefomgeving. Een eenheid tussen de menselijke hand en de grondstoffen van deze aarde.

De herwonnen interesse in het ambacht is niet enkel een nostalgie naar de tijden van weleer, maar eerder een intuïtief hunkeren naar opgeladen ruimtes; het ambachtelijke getuigt van het existentiële. Van de intrinsieke samenhang tussen mens en natuur. Het verzet zich tegen de moderne gedachte rond efficiëntie en productie.

Wat in het paviljoen gebeurt, staat intentioneel symbool voor het intrinsieke licht dat het ambachtelijke in zich draagt, en wordt letterlijk vertaald door met de handen gestapelde aarde, dat enerzijds menselijke sporen draagt in het imperfecte en anderzijds getuigt van vernuft in nieuwe verbanden en heldere patronen. Daarenboven is het paviljoen een plaats voor die hedendaagse maatschappelijke behoefte: the joy of making.

BC architects . prof. Hilde Bouchez . Jos Devriendt . VIK architectuur . BACK architecten