rudolf steinerschool . gent . laureaat . ism Perneel Osten architecten (www.perneelosten.be)
11 augustus 2016

BACK---steiner-01

back-steiner-04

BACK---steiner-02

 

back-steiner-03

De Steinerschool te Gent is een school met een visie: ze streeft een brede persoonlijkheidsontwikkeling na, met gelijke aandacht voor het hoofd, het hart en de handen. De infrastructuur (binnen – en buitenruimtes) van de school die ‘organisch’ is gegroeid, is aan een update toe. De middelbare school heeft vandaag een ruimtetekort en sommige gebouwen zijn verouderd. Dit project is een uitgelezen kans om, vertrekkende vanuit de visie van de school en de kwaliteit¬en van de plek, de site in zijn globaliteit aan te pakken.

Door de ateliers en het toneel deel te laten worden van het maaiveld, wordt de site opgeladen,  definiëren deze mee de plek en worden ze ingezet als gezicht van de school. Deze specifieke en uiteenlopende activiteiten vragen veel ruimte. Het organiseren binnen de beperkte grenzen van de site mogelijk te maken, worden de binnen – en buitenruimtes dagdagelijks voor dubbel en tripel gebruik ingezet. Daarnaast kan de site ook op sociaal niveau meewerken aan een duurzame stad: door te streven naar een extra groene plek in de stad, waar families en verenigingen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken, waar ruimte is voor duurzame stadsinitiatieven (stadsimker, ruilwinkel, stadstuinieren, ….), een site die de bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer aanmoedigt.

PERNEEL OSTEN architecten . BACK architecten . MOUTON studiebureau . TECH3 studiebureau . Denis Dujardin Landschap