back architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschoolback architecten steinerschool

De Middelbare Steinerschool, gelegen in een stedelijk bouwblok in hartje Gent, barst uit haar voegen en is dringend aan vernieuwing toe. De school wenst een boeiende leeromgeving te creëren waarin ze hun lesfilosofie midden in de stad tot uiting kunnen brengen. Theoretische vakken en praktijkvakken gaan hand in hand en worden samengebracht in twee bouwvolumes.

Het resultaat werd een groene, open campus en broeinest van creativiteit. Bestaande oude loodsen in het binnengebied werden afgebroken en vervangen door twee compacte bouwvolumes onder één dak, verbonden met elkaar door één centraal binnenplein waar leerlingen en leraren elkaar ontmoeten. De twee volumes, een klassentoren in hout en een atelierblok in beton, hebben elk hun eigenheid. Het vormt een groot huis in de stad.

BACK---hahbo-02BACK - hahbo 04BACK---hahbo-06

Ontwerp van duurzame en modulaire klaslokalen. HAHBO LLEXX biedt een snel, esthetisch en ecologisch antwoord op de nijpende nood aan extra en flexibele scholen en klaslokalen in lager en secundair onderwijs. Dit modulair systeem kan toegepast worden zowel als voorlopige oplossing en, gezien de esthetische en bouwfysische kwaliteiten, als een permanente oplossing.

OVAM ECODESIGN Award Pro 2013 Nominatie

HENRY VAN DE VELDE – LABEL 2013

back mcmaster architecten ism Enthoven Associates Design Consultants

– De Morgen, “Permante Modules” oplossing problemen capaciteit van onderwijs ?’, 16/04/2013

– Laatste Nieuws, ‘Bedrijf Hahbo ontwikkelt modulaire klassen en scholen’, 17/04/2013

– Het Nieuwsblad, ‘Designer maakt containerklassen stijlvol. Steden geïntresseerd in scholen van Axel Enthoven’, 17/04/2013

www.hahbo.be . foto’s  Hugo Van Beveren . back mcmaster . ism Enthoven Associates Design Consultants

back-dilbeek-01back-dilbeek-02 back-dilbeek-03

 

Dilbeek ligt tussen het verstedelijkte Brussel en het landelijke Pajottenland, en verkrijgt haar leefbaarheid en aangename woonomgeving door hierin een evenwichtige identiteit te bewerkstelligen. De site ligt op de rand van de Dilbeekse kern, op de as St-Martens-Bodegem en Itterbeek. Het Begijnenborre domein is een veelgebruikte sociale plek als recreatief domein voor nabije wijken, en voor verder gelegen gezinnen in verband met naschoolse opvang en speelpleinwerking.

We zien het omgevingsontwerp en het architectuurontwerp als één geheel, waarbij de architectuur voortkomt uit een lezing van het landschap en zodoende de bestaande kwaliteiten van de buitenomgeving versterkt. Tegelijkertijd zal de inplanting van die architectuur ook het domein structureren door zones en toegangen te creëeren. De typologie van de genereuze luifel is een basis vertrekpunt om overdekte buitenruimte te bekomen. Door de grote overkapping zijn grote raamwanden mogelijk, die een zachte grens vormen van binnen naar groene buitenruimte. De binnenruimtes zijn rationeel geschikt zodat er ecologische en economische winsten gemaakt worden. We zien deze ruimtes als flexibel door het gebruik van schuifwanden, die meerdere ruimtelijke configuraties mogelijk maken. Tenslotte zetten we in op een gebouw dat tactiliteit toont in zijn materialen en lichttoetreding, zodat kinderen er luchtig en licht kunnen spelen, denken, creëren, ontmoeten.

BC architects . BACK architecten . UTIL studiebureau . STRAMIEN landschap . TECH3 studiebureau . www.bc-as.org

 

BACK---muziek-01BACK---muziek-02BACK---muziek-03

 

Muziekschool en naschoolse kinderopvang. Kappellen, Open Oproep. Vlaamse Bouwmeester.

De inzet van de reconversie van het voormalige RTT tot Muziekacademie (MA) met Buitenschoolse Kinderopvang bespeelt de latente kwaliteiten van het bestaand gebouw. Enerzijds is er een baksteenarchitectuur die affiniteit veinst met de vrijstaande villa. Anderzijds schuilt achter het afgevlakte- bij tijden uitdrukkingloos- silhouet een robuuste structuur die in staat is een ruim programma te huisvesten.

Kris Coremans . back mcmaster architecten