Kleuterschool en speelplaatswerking te Dilbeek . OPEN OPROEP ism BC architects

back-dilbeek-01back-dilbeek-02

 

Dilbeek ligt tussen het verstedelijkte Brussel en het landelijke Pajottenland, en verkrijgt haar leefbaarheid en aangename woonomgeving door hierin een evenwichtige identiteit te bewerkstelligen. De site ligt op de rand van de Dilbeekse kern, op de as St-Martens-Bodegem en Itterbeek. Het Begijnenborre domein is een veelgebruikte sociale plek als recreatief domein voor nabije wijken, en voor verder gelegen gezinnen in verband met naschoolse opvang en speelpleinwerking.

We zien het omgevingsontwerp en het architectuurontwerp als één geheel, waarbij de architectuur voortkomt uit een lezing van het landschap en zodoende de bestaande kwaliteiten van de buitenomgeving versterkt. Tegelijkertijd zal de inplanting van die architectuur ook het domein structureren door zones en toegangen te creëeren. De typologie van de genereuze luifel is een basis vertrekpunt om overdekte buitenruimte te bekomen. Door de grote overkapping zijn grote raamwanden mogelijk, die een zachte grens vormen van binnen naar groene buitenruimte. De binnenruimtes zijn rationeel geschikt zodat er ecologische en economische winsten gemaakt worden. We zien deze ruimtes als flexibel door het gebruik van schuifwanden, die meerdere ruimtelijke configuraties mogelijk maken. Tenslotte zetten we in op een gebouw dat tactiliteit toont in zijn materialen en lichttoetreding, zodat kinderen er luchtig en licht kunnen spelen, denken, creëren, ontmoeten.

BC architects . BACK architecten . UTIL studiebureau . STRAMIEN landschap . TECH3 studiebureau