BOEREN BRUSXEL PAYSANS . ANDERLECHT . BRUSSELS INSTITUUT MILIEUBEHEER . WEDSTRIJD ism BC architects, LAMA, UTIL

BACK---boeren-05BACK---boeren-06BACK---boeren-03

BoerenBruxselPaysans wil van Brussel een voorbeeldstad maken voor duurzame stadslandbouw. De infrastructuur voor BoerenBruxselPaysan zal binnen dit streefbeeld een belangrijke plek worden die het toonbeeld zal worden van dit duurzame ideeëngoed. Onze visie is geïnspireerd door de biodynamische landbouw: we ontwerpen niet enkel het gebouw volgens de geldende regels, maar we ontwerpen daarnaast heel het proces om tot dit gebouw te komen en dit op een manier die al eeuwenlang bestaat in de boerderij architectuur. De boerderij is van oudsher een uitgelezen voorbeeld van zelfvoorzienendheid en circulariteit. De boerderij is het organisme waarin alle onderdelen hun belang en doel hebben en waar natuurlijke grondstoffen met zorgvuldigheid behandeld en ingezet werden. Vanuit deze optiek is getracht in het ontwerp de bestaande materialen en elementen die voorhanden zijn zoveel mogelijk te hergebruiken. Naast hergebruik wordt er ook via het concept “Grow your building” een nieuw deel toegevoegd. In het kader van BoerenBruxselPaysan stellen wij voor om binnen een Brusselse keten hennep te zaaien, te oogsten en te verwerken tot hennepvezels en -scheven, om uiteindelijk te plaatsen als kalkhennep in dit project. Het gebouw wordt op die manier letterlijk geteeld, geoogst en verwerkt, net als landbouwproducten.